Copyleft

Copyleft on autoriõiguse litsentsid, mis võimaldavad kasutada tarkvara tasuta, nõudes, et kõik selle muudatused ja laiendused oleks ka tasuta.

Copyleft printsiibid:

  1. tasuta kasutamine
  2. vabadus uurida
  3. vabadus kopeerida ja jagada
  4. vabadus muuta ja muudetud tööd jagada

Copyleft litsentse on erinevaid: MIT, Apache ja BSD on litsentsid, millel on väheseid ettekirjutusi (permissive), kuidas tarkvaraga käituda ja kuidas seda kasutada võib. GPL ja AGPL on jällegi rohkem ettekirjutisi (copyleft). 

Puuduv copyleft - see litsents lubab peaaegu kõike lähtekoodiga teha ja kasutada seda erinevatel eesmärkidel (müümine, jagamine). Sellised litsentse saab isegi teistesse litsentsidesse üle kopeerida. Näiteks MIT.

Nõrk copyleft - see litsents nõuab, et nende lähtekood jääks samasse nõrka tarkvara litsentsi. Kõik teised lisatud osad tervest tarkvarast võib panna teise litsentsi alla. Näiteks LGPL.

Tugev copyleft - see on litsents, mis on nii-öelda "kleepumise" efektiga ehk kõik, kes kasutavad mingisugust tugeva copyleft litsentsiga tarkvara, saavad ka selle tarkvara modifitseerimisel või kasutamisel oma tarkvarale automaatselt selle litsentsi. Näiteks GPL.

Väga tugev copyleft - sarnane tugeva copyleftiga, aga sellele lisaks tuleb kogu lähtekood avalikustada. Näiteks AGPL.

WhiteSource'i andmebaasidest selgub, et 2019. aastal kasutati 67 % permissive litsentse. Aasta, millal kasutati copyleft rohkem kui permissive oli 2012. aastal, kus copylefti kasutusprotsent oi 59 %, pärast seda on see langenud. Kõige populaarseim 2019. aastal oli MIT, tema järel Apache ja siis GPLv3. 

Kasutatud allikad:

https://www.gnu.org/copyleft/

https://moqod.com/understanding-open-source-and-free-software-licensing/

https://en.wikipedia.org/wiki/Copyleft

https://resources.whitesourcesoftware.com/blog-whitesource/open-source-licenses-trends-and-predictions

https://www.shlomifish.org/philosophy/computers/open-source/foss-licences-wars/foss-licences-wars/types-of-licences.xhtml

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Sõimusõjad Facebooki “... valla elanikud” grupis

Eetika ja IT