Interneti varasem ajalugu

Network Control Protocol


Network Control Protocol (NCP) oli ARPANETi poolt loodud protokoll, mis oli maailma esimene operatiivne packet-switching network, millest hiljem arenes välja internet. NCP võimaldas kasutajatel juurdepääsu ja kasutuse arvutitele ja seadmetele kaugemates kohtades ning edastada faile arvutite vahel. NPC võimaldas ka rakendusteenuseid, näiteks e-posti. NPC asendati 1983. aastal TCP/IP-ga, mis oli võimsam ja paindlikum. Sellega pandi alus modernsele internetile.

Spam

Western Union lubas telegraafsõnumeid saata mitmesse sihtkohta. Esimene massiline kommertstelegramm saadeti teadaolevalt 1864. aastal, kui Briti poliitikud said soovimatu kommertstelegrammi hambaarstilt. 

Esimene rämpspostitus reklaamis Digital Equipment Corporationi uute arvutite saadavust. Gary Thuerk saatis 393 adressaadile ARPANETis teate selle kohta. Thuerk lasi kirjutada oma assistendil Carl Gartleyl massimeili, mis erines tavapärastest üksikult saadetavatest meilidest igale inimesele eraldi. Rämpspost on ka tänapäeval väga tuntud ja laialt levinud. 

Gary Thuerk


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Sõimusõjad Facebooki “... valla elanikud” grupis

Copyleft

Eetika ja IT