Mis on vajalik, et minust häkker saaks?

Ajaveebiartikkel põhineb Eric Steven Raymondi Hacker-HOWTO-l. 

Selleks, et häkkeriks saada, peab omama häkkerlikku suhtumist. Autor on välja toonud viis punkti, millest peaks kujunema häkkerlik suhtumine.

1. Maailm on täis imelisi probleeme, mis ootavad lahendamist (häkker peab olema valmis ja motiveeritud probleeme lahendama, ta peab sellest rõõmu tundma)

2. Ühtegi probleemi ei tuleks lahendada kaks korda (häkker peab uskuma, et teistel häkkeritel kulunud aeg ja ajuressursid on väärtuslikud mingi probleemi lahendamiseks, autor ütleb ka, et see on nii võrd väärtuslik, et info jagamine, probleemide lahendamine ja seejärel tulemuste teatavakstegemine muutuvad häkkerile peaaegu, et moraalseks kohuseks)

3. Igavus ja nüridus on kurjast (häkker tahab automatiseerida kõik nüri ja igava)

4. Vabadus on hea (häkker peaks olema vastumeelne tsensuurile, salatsemisele ja jõu ning pettuse kasutamisele vastutusvõimeliste inimeste veenmiseks)

5. Suhtumine ei asenda kompetentsi (kompetents on ülioluline ja häkkerile peab hakkama meeldima seda enda juures arendama, häkkimine muutub mänguväljaks, kus kogutakse endale leveleid intelligentsis, praktikas ja pühenduses)

Lisaks häkkerlikule suhtumisele on autor välja toonud asjad, mida häkker peaks oskama.

1. Õpi programmeerima (Ei piisa ainult ühest, vaid peab teadma mitut ja suutma luua seoseid erinevate programmeerimiskeelte vahel ja vajadusel uusi keeli juurde õppima)

2. Hangi üks avatud lähtekoodiga Unixitest ja õpi seda kasutama (häkker peaks tõmbama endale avatud lähtekoodiga OSi näiteks Linuxi, sest mõne suletud lähtekoodiga süsteemil häkkimine on täiesti mõttetu)

3. Õpi kasutama veebi ja kirjtama HTMLi (veeb on häkkerite mängumaa)

4. Kui sa ei oska piisaval määral inglise keelt, õpi see ära (häkkerile on oluline inglise keele teadmine nii kirjas kui keeles, sest see on häkkeri töökeel ja lonkava keelekasutusega häkkereid tavaliselt ei võeta tõsiselt)

Häkkeri staatus ei tulene sellest, et tema ennast ise häkkeriks nimetab, vaid sellest, et teised teda häkkeriks nimetavad. Kuidas, siis oma staatust välja teenida häkkerikultuuris?

1. Kirjuta avatud lähtekoodiga tarkvara (teised hindavad seda, kui häkker jagab oma saavutusi teistega)

2. Aita tarkvara testida ja siluda (kõigile meeldivad häkkerid, kes aitavad teisi nende arenduse silumisel)

3. Avalda kasulikku teavet (häkkerid, kes uurivad ja koguvad kasulikku infot ja avalikustavad seda, et teiste aega kokku hoida on ka kõrgelt hinnatud)

4. Aita hooldada infrastruktuuri (häkkerikultuuri elus hoidmine põhineb vabatahlikel)

5. Teeni häkkerikultuuri


Minu meelest on see artikkel väga hästi üles ehitatud. Põhi asjad on selgelt välja toodud, mulle meeldib ka väga see punktidesse jaotamine, sest see teeb artikli loetavamaks. See annab ka hea ülevaate sellest, milline on häkkeri elu ja mida temast ühiskond ootab ja mida peab üldse häkker tegema, et häkkeriks saada. Seda on ka kerge ja mõistetav lugeda igal inimesel, isegi neil, kellel pole varasemat kokkupuudet selle teemaga olnud.

Artiklis on ka hästi lahti seletatud, mis on häkkeri ja kräkkeri vahe ja aitab mõista, et meedia loodud kuvand on häkkeritest nagu inimestest, kes lõhuvad asju, kuid seda teevad hoopis kräkkerid.

Ma arvan, et häkkeriks saamine on igale inimesele olnud kunagi kutsuv teema, aga kunagi pole, kas endasse usutud või lihtsalt kardetakse kogu seda maailma, et ei oldaks piisavalt hea. Ka lapsepõlvest mäletan ikka, et taheti ju olla "kuulus" häkker. Ma siiski arvan, et ühelgi häkkeril ei ole olnud alguses kõiki tunnuseid, mis selles artiklis välja on toodud, pigem need on kasvanud ajapikku. Näiteks mõni häkker ei puugi alguses olla üldse abivalmis ja hoiab infot endale, aga hiljem õpib seda jagama. 


https://www.memedroid.com/memes/detail/2870207/Hacker-boi

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Copyleft

Sõimusõjad Facebooki “... valla elanikud” grupis

Electronic Arts - tarkvara arenduse- ja ärimudelid