Smart Gloves - viipekeele translatsioon

Smart Gloves on mõeldud kuulmispuudega inimestele. Selle eesmärgiks on ameerika viipekeel tõlkida ümber telefoni või arvutisse, kus saab sellest aru ka mitte viipekeele rääkija.

Tegemist on sõrmikutega, mille küljes on sensorid, mis on eraldi iga sõrme peal. Sensorid võtavad üles sõrme liikumised ja tuvastavad erinevad tähed, numbrid ja sõnad. Liigutused muudetakse elektrisignaalideks, mis edastatakse kinda peal olevale trükkplaadile. Trükkplaat edastab need andmed nutiseadmesse, mis muudab need tähtedeks ja sõnadeks.

Praegust kinnast on arendanud UCLA insenerid, kuid nende kinnas erineb varasemast tootest disaini poolest - varasem oli raske ja seda oli ebamugav kanda.

Minu arust on tegu väga huvitava projektiga, mis muudab kindlasti vaegkuuljate elu lihtsamaks. See oleks suureks abiks suhtlusel. Samas on tegu praegu ainult ameerika viipekeelega, aga edasi arendades võiks seda ka teha teiste viipekeelte jaoks. 

Loomulikult nagu iga väljamõeldud asjaga tekib küsimus, kas seda on ikka vaja. Nagu ka sellega, miks on vaja viipekeelt nutiseadmesse kinnaste abil sisestada, kui saab ka lihtsalt mehaaniliselt klaviatuuril kirjutada, sest viipekeele mitteoskaja peab ikka kuidagi vastama. Aga minul on küll vahepeal selline tunne, et oleks hea,  kui saaks lihtsalt eesti keeles rääkida ja telefon või arvuti kirjutaks minu eest. Ma arvan, et ka vaegkuuljatel on vahepeal sellised tunded. 

UCLA arendatud kinnas (https://bit.ly/3gdwTG2)

Ka teine sarnane toode (https://bit.ly/33Os0ye)


Kasutatud allikad:

https://guardianhelmets.com/advances-assistive-technology-infographic/

https://newsroom.ucla.edu/releases/glove-translates-sign-language-to-speech


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Copyleft

Sõimusõjad Facebooki “... valla elanikud” grupis

Electronic Arts - tarkvara arenduse- ja ärimudelid