Identiteedivargus

Identiteedivargus on kindlasti üks levinumaid riske hetkesel ajastul, sest inimeste informatsioon on kergesti kättesaadav. Kõige lihtsam on saada kätte informatsiooni sotsiaalmeediatest, kui neid kasutatakse hoolimatult. Lihtsalt juba Googlest otsides inimese nime, võib leida üles väga kergelt teised tema sotsiaalmeedia kanalid. Mida rohkem sotsiaalmeediaid, seda rohkem informatsiooni. Tihti ei varja inimesed on personaalset infot võõraste eest. Näiteks Facebooki saab panna kirja kõik - aadressi, telefoni numbri, meiliaadressi, sünnipäeva. Sellest juba piisab, et teha libakontosid, registreerida erinevatele kohtadele. Kui Instagram ei ole privaatse peal, siis saab sealt kätte ka pildid. 

Kuidas saaks seda maandada "Mitnicki valemi" põhjal?

1. Tehnoloogia

Identiteedivarguse maandamiseks saab teha seda, et inimesi identitakse näiteks pildiga dokumentist pildi lisamisel. Samas võiks olla kogu personaalne informatsioon juba automaatselt nähtav ainult kasutaja lisatud inimestele.

2. Koolitus

Kogu tõsisus, et miks enda informatsiooni kaitsta võiks olla rohkem levitatud, kuidas käituda ja mida postitada avalikult. Selleteemalisi koolitusi võiks teha juba põhikoolis, kus tutvutakse esimest korda rohkemate sotsiaalmeedia kanalitega ja tihti ka tehakse sinna kasutajad. Samas võiks teadvustada, kui tähtis on oma personaalse informatsiooni jagamine ainult inimestega keda tuntakse. Koolitusi võiks teha ka sellel teemal, et kuidas käituda ja kuhu pöörduda, kui leitakse, et tema identiteet on varastatud.

3. Reeglid

Selle kohta on väga raske mingeid reegleid paika panna, sest see on iga inimese oma teha, kuidas ta oma informatsiooni kaitseb.

Reeglite alla ma tooks selle ka, et tuleks identida ennast pildiga dokumendiga ükskõik kuhu registreerides, sest just siis saab hoida kontrolli all seda, et iga inimene on see kellena ta ennast esitleb. Lisaks, et inimene lisab enda tuttavate hulka ainult neid inimesi, keda ta tegelikult ka tunneb.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Copyleft

Sõimusõjad Facebooki “... valla elanikud” grupis

Electronic Arts - tarkvara arenduse- ja ärimudelid