MUD ja selle mõju oma valdkonnale

MUD ehk Multi-User Dimension on arvutil põhinev tekst või virtuaalreaalsus mäng, mida saavad mängida samal ajal mitmed inimesed omavahel või arvuti poolt juhitud karakteritega suheldes. MUD mängud on inspiratsiooni saanud "Dungeons & Dragons" lauamängust, mis loodi 1974. aastal. 

Esimene MUD-tüüpi arvutimäng "MUD1" loodi Roy Trubshaw and Richard Bartle poolt Essexi ülikoolis Inglismaal 1978. aastal, mis oli hack and slash stiilis ehk keskenduti pigem mängu põhimõttele kui rollimängule.

Esimene valdkond, mida MUD-tüüpi arvutimängud mõjutavad on suhtlus ja sõnumiedastus, seda just siis, kui tegu on mänguga, kus on oluline tiimitöö ja rolli sisseelamine. Ka edaspidises MMO-tüüpi videomängudes on püsima jäänud in-game reaalajas suhtlus mängijate vahel.

Teine valdkond, millele MUD tõuke andis oli sellist tüüpi videomängude kiirele arengule, millest said lõpuks MMORPG ehk Massively Multiplayer Online Role-Playing Games. Tekst asendus graafilise pildiga ehk tekstimaailmast sai virtuaalne "reaalmaailm", kus sai mängule ligipääsu korraga tohutult palju inimesi. Esimene MMORPG mäng oli "Ultima Online", mis tuli välja 1997. aastal. MMO mängud on ka tänapäeval väga populaarsed. Näiteks nagu "World of Warcraft", "Runescape" ja "Eve Online". Tehnoloogia arengu tagajärjel on erinevad MMORPG mängud mängitavad ka erinevatel platvormidel - nutitelefonist konsoolini.


Kasutatud allikad: 
https://wiki.itcollege.ee/index.php/E-ITSPEA_3:_Uus_meedia...%3F
https://et.wikipedia.org/wiki/Virtuaalreaalsus https://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Multi-User+Dimension 
https://www.livinginternet.com/d/di_major.htm https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_MUDs
https://dnd.wizards.com/dungeons-and-dragons/what-dd/history/history-forty-years-adventure
https://en.wikipedia.org/wiki/Dungeons_%26_Dragons_(1974)
https://www.pcgamer.com/a-brief-history-of-mmo-games/
https://bestreamer.com/gaming/most-played-mmorpg-2019/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Sõimusõjad Facebooki “... valla elanikud” grupis

Copyleft

Eetika ja IT