Sõimusõjad Facebooki “... valla elanikud” grupis

Kõik teame neid Facebooki gruppe, kus on koondunud teatud piirkonna elanikud ning võib-olla oleme isegi ühes sellises grupis. Ma küll ei tea, kuidas on teiste piirkondade gruppides, aga enda kodukoha grupi kohta võin kindlasti väita, et enamus ajast toimub seal sõimusõda.

Tüüpiliseks grupi eesmärgiks on jagada informatsiooni, kuid sellest on enamus ajast välja koorunud pigem oma pahameele väljaelamise koht. Lisaks kasulikule informatsioonile lisatakse pilte, videoid ja tekste, et tuua välja kellegi või millegi positiivsed või negatiivsed küljed. Tihti lähevad inimeste arvamused lahku ja mõtlemata kirjutatakse kommentaare, mis kasvavad tihtipeale pikkadeks sõimusõdadeks osapoolte vahel. Olen isegi näinud teravat arutelu postituse all, kus otsiti töömeest, ainult sellepärast, et ühte kiideti ja siis seda sama ka laideti.

Olen ise ka ühe "... valla elanikud" grupi liige. Näen väga tihti just sellised postitusi ja vahel mõtlen, et see on nagu ahelkiri, mille jätkamine peaks tooma õnne oma arvamuse peale surumisel ja kui seda ei tee, siis kindlasti karistatakse millegi pahaga. Mõningates kohtades võib näha isegi, et inimesed koonduvad kommentaariumis gruppidesse, kus siis vastas grupi liikmeid kambakesi vaikima üritatakse panna.

Minu arust on see olukord sellistes gruppides väga jabur, sest põhiline informatsioon, mis oleks ka vajalik, kaob sellesse massi. Paljud isegi ei viitsi ja ei taha enam selliste gruppide tegemistel silma peal hoida. Ka enda kogemusest võin öelda, et tean, et paljud ei jälgi enam igapäevaselt selle grupi postitusi ja olen ise ka üks nendest, kes kunagi jälgis pidevalt ja nüüd vaatan võib-olla nädalas korra.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Copyleft

Eetika ja IT