"The Case For Copyright Reform"

Selles ajaveebiartiklis käsitlen raamatus "The Case For Copyright Reform" kuut väljatoodud autoriõiguste reformi ettepanekut andes neile minupoolse arvamuse.

Moral Rights Unchanged

- Arvan, et autoriõiguse säilitamine on kindlasti vajalik ning selle rikkumine peakski olema illegaalne.

Free Non-Commercial Sharing

- Ma arvan, et taastada tasuta mitteäriline jagamine oleks hea mõte mõnede asjadega. Näiteks sellega kui Facebooki oma sõbra sünnipäevaks Googlest õnnitluskaardi pilt postitada, siis see on mitteäriline, aga võib sattuda ikkagi autoriõiguste rikkumise alla, aga ilmselt keegi tegelikult ei mõtle sellele, et tegu võiks olla illegaalse teoga. Lisaks ma usun, et keegi ei kavatse ka sünnipäevaks sõbra ajajoonele postitatud pildiga rahalist kasu teenida.

20 Years Of Commercial Monopoly

- Nõustun, et inimese eluaeg + 70 aastat on väga pikk aeg investoritele, kuid pean ka 20 aastat liiga lühikeseks. Tuleks leida kuldne kesktee, et see oleks kasulik nii investorile kui ka autorile. 

Registration After 5 Years

- Minu arust oleks see mõistlik, et viie aasta pärast tuleks õigused registreerida nii, et need oleks avalikest andmebaasidest leitavad. See annab inimestele võimaluse kasutada ilma tagajärgedeta ka vähem levinud autorite töid ja ka vanemaid töid, mille autor pole teada.

Free Sampling

- Olen nõus, et kindlasti võiks anda mingid õigused teistele autoritele ühe autori teosest, kuid need, millised õigused nende teoste kasutamiseks on, võiks olla originaalteose autori otsustada, mitte kindlaks määratud seadustega, mis on kolmanda osapoole poolt paika pandud.

A Ban on DRM

-  Minu meelest võiks DRM siiski eksisteerida, aga nõustun sellega, et kui tarbija on seaduslikult õigus seda kopeerida ja kasutada, siis DRM ei tohiks seda piirata.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Sõimusõjad Facebooki “... valla elanikud” grupis

Copyleft

Eetika ja IT