Kasutatavus veebis

Kasutatavus võib olla nii positiivne kui ka negatiivne. Toon välja oma positiivse ja negatiivse kogemuse kasutatavusest veebis ja annan neile hinnangu Jakob Nielseni sõnastatud komponentidega.

Canva on veebipõhine disaini programm, kus saab töödelda pilte, teha postreid, logosid ja palju teisi asju, mis on seotud piltide disainiga. Samuti saab kirjutada siin ka dokumente ja teha esitlusi. Minu kogemusest on Canvaga töötamine olnud kasutatavuse poolest positiivne.

Õpitavus: Esmakordsel kasutamisel saab peamised funktsioonid selgeks väga kiiresti, sest Canvas on kõik liigendatud ja lihtsalt arusaadavad. Kindlasti võib programmi kasutamine natuke katsetamist nõuda.
Tõhusus: Kiirus, et vajalikud toimingud tehtud saaks, sõltub sellest, kui suure projektiga on tegu. Üks positiivne asi on Canva juures see, et on võimalus valida juba disan etteantud šablooniga. Samas on ette antud ka erinevate kujundite ja kujutuste šabloonid. Lihtsalt lohista, muuda suurust, muuda värvi.
Meeldejäävus: Kuna Canva on kiiresti õpitav, siis eriti ei ole vaja oskusi meelde tuletada, sest kõik on arusaadavalt liigendatud.
Veakindlus: Vead on suhteliselt lihtsalt lahendatavad, sest pigem on see programm "mängimiseks" ja kujundamiseks, kus tulebki asju kustutada, tagasivõtta, uuesti teha. Samas on aga töö kaitstud kogu aeg, isegi siis kui näiteks arvutil aku tühjaks saab või kogemata lehekülg kinni läheb, sest kogu protsess salvestatakse automaatselt.
Rahulolu: Kasutus kogemus on väga meeldiv, kõik on väga lihtne ja enamus asju on juba šabloonidena ette antud. Iga projekti saab ükskõik mis hetk muuta, sest projekt salvestatakse automaatselt ja isegi kui salvestada oma arvutisse see PNG, PDF, JPNG-na, siis programmi jääb ikka projekt, mida saab iga hetk muuta.

Tallinna Tehinkaülikooli õppeinfosüsteem on TalTechi tudengit infosüsteem, kus saab deklareerida õppeaineid, registreeruda arvestustele ning eksamitele, teha avaldusi ja muid toiminguid, mis ülikooli jaoks vajalikud on. Minu kogemus selle leheküljega oli alguses pigem negatiivne, sest kohe ei leidnud kõike üles. 

Õpitavus: Põhifunktsioonid saavad selgeks, kui kasutada seda tihti.
Tõhusus: Olenevalt toimingutest võtavad mõned toimingud kauem aega, sest oletame, et tahame vaadata oma tunniplaani. Selleks, et tunniplaani näha on meie teekond järgmine: üldinfo > tunniplaan >  teaduskond > eriala > rühm. Samas näiteks minu õppeinfo alateemade all on jällegi asjad kiiresti kättesaadavad. Kui näiteks tahan võrrelda kahte erinevat õppekava täismahus, siis pean tegema teise õppekava jaoks uuesti ÕISi teises aknas lahti, sest "Vaata rohkem..." nupule parema klikiga vajutades ei saa teha automaatselt seda uues aknas lahti.
Meeldejäävus: Kuna lehekülje menüül on väga palju alateemasid ja alateemade all omakorda valikuid, siis on minu arust suhteliselt keeruline asju meelde jätta.
Veakindlus: Vead ei ole eriti tõsised ja enamasti kiiresti lahendatavad.
Rahulolu: Alguses võib olla segadusse ajav, aga hiljem harjub ära.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Copyleft

Sõimusõjad Facebooki “... valla elanikud” grupis

Electronic Arts - tarkvara arenduse- ja ärimudelid