Tänapäeva IT proff

Milline peaks olema tänapäevane IT proff Eestis? Minu meelest otsitakse tänapäeval rohkem inimesi, kes suudavad teha mitut asja, teavad palju erinevaid asju ja on paindlikumad ehk suudavad ennast arendada ja on avara silmaringiga. Kindlasti on mõned tööandjad kinni töötaja kraadis ja kogemuses, aga olen kuulnud, et kogemus ei ole alati tähtis, sest kui inimene on valmis ennast arendama, siis ei ole see oluline. 

Kõige rohkem, mida tööandja otsib on võime õppida, suhelda ja olla igas mõttes motiveeritud. Kindlasti vaadatakse ka kandideerija baasteadmisi vastavalt valdkonnale. Kuna ma pole kutsekooliga seotud olnud, siis ma ei oska täpselt kommenteerida, kuidas vaadatakse kutsekooli lõpetanuid võrreldes ülikoolis vastava kraadi omandanud inimesi, aga mulle on alati tunne jäänud, et kutsekooli vaadatakse alati vale nurga alt. Tänapäeval on suhtlemisoskus väga oluline ükskõik, mis valdkonnas. Ka IT proff peab suhtlema kliendiga ja kolleegidega, aga kui proff on ebameeldiv või ei oska suhelda, siis lõppude lõpuks võib kokku tulla üldse segasummasuvila. 

http://www.fressadi.com/blog/the-art-of-building/design/what-the-client-wanted/
http://www.fressadi.com/blog/the-art-of-building/design/what-the-client-wanted/

IT on ka pidevalt arenev, mis tõttu peab olema valmis kogu aeg arenema. Ma arvan, et tööandjad vaatavad siin kohal just aktiivsust (osalemine valdkonna üritustel, tehtud projektid, läbitud koolitused jne).

Vajadus töötaja varasemale kogemusele on minu arust natuke absurdne. Esiteks, kust peaksid saama just ülikooli lõpetanud tudengid piisavalt kogemust (mõnikord kogemust peab olema lausa mitu aastat) peale praktika, mis tuleb õpingute käigus teha. Paljud tudengid isegi ei otsi endale kooli kõrvale tööd, sest tahavad keskenduda koolile. Teiseks, iga inimene peab uue töökeskkonnaga harjuma, olgugi tal juba aastaid kogemusi, uus töökoht on uus keskkond. Uue keskkonnaga peab ka harjuma just värske lõpetaja.

Käisime tarkvaraarenduse klubi Lapikutega hiljuti firmakülastusel Hansab IT Solutionis, kus küsiti, kuidas sinna tööle saada või mida nad täpsemalt vaatavad inimeses. Vastus oli päris lihtne, vaadatakse motivatsiooni (enda arendamiseks, motivatsiooni üldse asjaga tegeleda) ja vaadatakse ka sobivust meeskonda (iseloom, suhtumine teistesse jne). Samas mainiti, et ka varasem töökogemus erialal ei ole nii oluline.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Sõimusõjad Facebooki “... valla elanikud” grupis

Copyleft

Eetika ja IT