Eetika ja IT

Valisin vaatamise alla Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu eetikakoodeksi

Nende eetikakoodeks on väga lühidalt kirja pandud, vaatasin ka otsimise käigus Kelloggi eetikakoodeksit, mis sellega võrreldes oli väga pikk - suisa 56 lk.

ITL eetikakoodeks on jaotatud kahte suunda, üks on suunatud liikmetele ja teine menetlusele. Liikmtele suunatud koodeks on täpselt ja lühidalt kirja pandud, mida tohib teha ja mida ei tohi. Samas leian, et kõik punktid on vägagi elementaarsed ja kergesti järgitavad. 

Teie suund on menteluse kord. See kirjeldab ära täpsed juhised, kui on juhtunud nii, et mingi liige pole täpselt eetikakoodeksi kohaselt käitunud. Siin on lahti seletatud täpselt, kuidas menetlus käib ja millised on tagajärjed. Minu arust on see väga hea, et see on niimoodi välja toodud, sest nii saab iga inimene ennast kaitsta (näiteks on ta tegelikult süütu), siis siit võib välja lugeda, et ta võib esitada ka tõendeid, mis tema seisukohta kaitsevad. Samas iga inimene teab ka, mis juhtub ja kuidas kõik asjad toimuvad kui toimub eetikakoodeksi rikkumine.

See eetikakoodeks on üheselt mõistetav. Isegi mina, kes pole ITL-ga kokku puutunud saab aru, mis on nende põhilisteks eetikareegliteks. Samas näib ka, et on tehtud parandusi läbi aegade, aga ajad muutuvad ja mõningad eetikanõuded ka, aga näib, et siiamaani on see töötanud, sest viimane muudatus tehti 2016. aastal.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Copyleft

Sõimusõjad Facebooki “... valla elanikud” grupis

Electronic Arts - tarkvara arenduse- ja ärimudelid